Waarom een gravelbike kopen?

AmandaPanda_170331_3683-Edit_2212x1274.jpg

Gravelbikes hebben heel wat te bieden. Ze zijn ‘robuuster’ dan een racefiets, meer ‘ontspannen’ dan een cyclocrosser en ‘sneller’ dan een mountainbike. Gravelbikes zijn een interessant alternatief voor fietsers die zowel op de weg als offroad willen rijden.

Je kiest graag voor mooie ritten doorheen de natuur, weg van de drukte en de auto’s. Leuk, maar tijdens zo’n fietstochten kom je regelmatig een slecht stuk (beton)weg tegen, kasseien, een gravel- of bospad, een onverhard wegje, een lichte singletrack, noem maar op…. Met een standaard racefiets is het niet altijd evident erdoor te rijden, laat staan comfortabel. Je racefiets is daar niet voor gemaakt en je kan je materiaal (en jezelf) beschadigen. Ook al doen leuke actiefilmpjes het tegendeel vermoeden, een racefiets is niet ideaal voor dit soort wegen. 

Een gravelbike daarentegen is hiervoor gemaakt. Het is dat type fiets waarmee je comfortabel in alle omstandigheden de meest uiteenlopende ondergronden aankan. Hun aanpassingsvermogen, veelzijdigheid en stevigheid maken ze tot de perfecte fiets voor woon-werkverkeer, een ideale tour- of avonturenfiets, een fantastische fiets voor al je (winter)trainingen of gewoon die ene fiets waarmee je simpelweg elk terrein de baas kan. 

Klinkt allemaal wel leuk maar wat als ik dan eens de Stelvio wil gaan beklimmen? Wat dan met m’n dikke banden en zware fiets? Eerst en vooral, een gravelbike hoeft niet zwaarder te zijn dan een racefiets. De laatste die ik in elkaar stak woog nog geen 8 kg. En voor je klimtocht kan je simpelweg een extra paar dunnere banden voorzien. Of maak het jezelf gemakkelijk en koop een tweede wielset met “wegbanden” die je makkelijk kan opsteken. Of kies voor de ‘gulden middenweg’ en ga voor bijvoorbeeld de Schwalbe 30 mm G-One banden, vlot op de weg en bij het klimmen, comfortabeler op de kasseien en geschikt voor het lichte off-road werk.

Kort samengevat, een aanrader !