Snel op en naast de weg: Continental Terra Speed gravelbanden

Een review geschreven door Tom Van Hout, waarvoor dank:

β€œEen gravelband is de naam pas waardig als hij aan minimaal drie criteria voldoet. De band moet zowel op de weg als ernaast soepel bollen, hij moet stoot- en lekvast zijn met - en zeker zonder - binnenbandjes en hij moet duurzaam zijn. Ik kreeg de kans om via gravelbike.be een setje Terra Speed banden in 40mm uitvoering te testen. Ik monteerde ze tubeless op een 25mm brede aluminium schijfremvelg en trok ermee op pad tijdens de voorbije wintermaanden.

De Terra Speed doet wat hij belooft: soepel, snel en desnoods hard gaan op verschillende maar bij voorkeur droge ondergronden. Op de weg maken de banden een geruststellend maar niet storend zoemend vaatwasgeluid dankzij de ovalen nopjes op het loopvlak. Op droge grind- en veldwegen zorgen de iets grotere noppen aan beide zijden voor grip in de bochten, zelfs in de sneeuw (bij lage snelheden). Bij slijk en modder schieten de banden tekort maar daarvoor zijn ze niet gemaakt. Dit is een band voor woon-werkverkeer, speelse weekendritten op stoffige grindpaden of prestatiegerichte krachtexplosies op offroad Strava segmenten.

Ook op het vlak van gebruiksgemak heeft Continental zijn zaken op orde. Tubeless montage lukte zowaar met een voetpomp zonder gekledder met antilekvloeistof. En ook geen poreuze zijwanden met deze bandenset. Een verademing. Bij sommige tubeless ready banden blijft montage met behoud van levenslust een wensdroom. Eenmaal gemonteerd en opgepompt (tot max. 5 bar volgens de fabrikant maar alles tussen pakweg 2,5 en 4 bar is meer dan voldoende in de 40mm uitvoering), biedt de zogenaamde ProTection lekbescherming zekerheid. Met 420g heeft de Terra Speed  een aanvaardbaar gewicht voor een gravelband. 

Ik heb er een kleine 500 testkilometers op zitten in, nou ja, variabel winterweer en ondergronden. Regen, sneeuw, modderpartijen, kasseien, holle wegen, de onvermijdelijke Vlaamse steenwegen en fietspaden. Van enige schade aan het loopvlak is nog geen sprake maar dat is een kwestie van tijd (en rijstijl). Wel viel op dat de nopjes achteraan sneller slijten dan vooraan en dat de achterband vaker bijgepompt moest worden. Voorlopig lijken de Terra Speed banden iets duurzamer dan de Schwalbe G-One gravelbanden. Die zijn minstens even snel en soepel maar minder robust. Beide banden vallen in hetzelfde prijssegment: de adviesprijs voor de Terra Speed banden is 59,95 euro. Dat is niet goedkoop maar je krijgt er een even betrouwbare als voorspelbare gravelband voor terug.

Voor nattigheid, modderklieven of Ardeense single track is meer profiel wenselijk, maar waar deze banden zich het best toe lenen is pure vrijheidsbeleving: rijden waar je wilt. De essentie van gravelfietsen. Dat lukt prima met deze oerdegelijke Continental bandenset.”