Verslag Grelly Social Ride

Een verslag van de Grelly Social Ride vanuit Bierbeek op 11 juli 2021, geschreven door en met dank aan Tom Van Hout. Ik was er zelf ook bij, toprit in topgezelschap !

“Moeder, waarom fietsen wij? Op grindpaden en boswegels? Door plassen en modderstroken? Omdat het zo plezant is, tiens! Op een stralende zondag tekenden zo’n 70 krijgers present in Bierbeek voor ‘la Conquista de Brabante Valón’. Een social ride uitgetekend en ad infinitum verkend door trackmaster Swaggy J, aka Joon, aka De Haas. Ingewijden weten wat dat betekent: pittig, wat zeg ik, grellig gravelen over twee afstanden: een begeleide versie van 85km en 1000hm (de kids tour) en een zelfgeleide versie van 135km en 1800hm (de Type 2 fun tour) - met voor de liefhebbers een optioneel lusje van 30km. Empirisch onderzoek op het terras van Feestzaal De Miester leerde dat niemand van de deelnemers dat optioneel lusje heeft gesmurfd. Toch bedankt, Jonathan!

En toen sprak Joeke de gelovigen toe en hij zei: ‘Grelly Cycling is geen professioneel evenementenbureau.’ Toet toet. Dat was er niet aan te merken. Een gedetailleerd roadbook, parkeergelegenheid op een boogscheut van de start, gummy bears en koffie bij het vertrek, een heerlijk glooiende en goed berijdbare route over het beste terroir van Vlaams- en Waals-Brabant, fotoservice en pechverhelping onderweg, à la minute klaargemaakt finger food en streekbier bij aankomst, op smaak gebracht met de pretentieloze gemoedelijkheid die van graveltochten zo’n volksfeest maken - en altijd wat aan In de Gloria doen denken. 

Gravel grinders zijn een prettig gestoorde verzameling van nationaliteiten, leeftijden en fietsen. In ons groepje zaten deelnemers uit Nederland, Turkije en het exotische Tienen. Fitte dertigers, fiere midlifers, flinke vijftigers en funky zestigers tekenden present. Onderweg zagen we afgezaagde stuurbeugels (‘ik gebruik die toch niet’) en fietsen met bijnamen als Jane, Lucy en Morelia. Vrijbuiters op dikke banden en met een even dikke glimlach. We leerden dat kip eigenlijk een groente is, de rijsttaarten in Chaumont-Gistoux heerlijk smaken, netels niet prikken als je op kop rijdt maar je dan wel vol in de vuurlinie zit van de eikenprocessierupsen en dat de gravel fiets de beste uitvinding is sinds de boterham met kaas. Op de voet gevolgd door de vochtige washandjes van Kruidvat. Dat spreekt. 

De eerste Grelly Social Ride was een schot in de roos. Gedeelde ervaringen, kleurrijke verhalen en gestolen momenten met gelijkgezinde zielen. Za-lig. Geef toe, er zijn foutere manieren om een zondag door te brengen. Duidelijk is dat hier veel werk, tijd en liefde in is gestoken. En de liefde is wederzijds. Team Grelly Cycling, one love! “ (Tom Van Hout)